ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ , χαῖρε , Κεχαριτωμένη ΜΑΡΙΑ , ὁ Κύριος , μετά Σοῦ · Εὐλογημένη Σύ ἐν γυναιξί , καί εὐλογημένος , ὁ καρπός τῆς κοιλίας Σου · ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες, τῶν ψυχῶν ἡμῶν ..
ΔΟΞΑ CΟΙ ! ΔΟΞΑ CΟΙ ! ΜΗΤΕΡ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΟΞΑ CΟΙ ! ΠΑΝΑΓΙΑ ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ CΟΙ , ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΥΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΘΕΟΤΟΚΕ !!! --- ὙΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, σῶσον ἡμᾶς, τήν ἐκκλησίαν σου, τήν ποίμνην σου, τούς μοναχούς σου, τό ὄρος σου,τά ἔθνη σου, τήν νεολαίαν σου, τόν λαόν, καί χώραν ταύτην καί τόν κόσμον σου ἅπαντα. Ἀμήν ---Ἡ ΠΑΝΑΓΙΑ, νά εἶναι :βοηθός, ὁδηγός, ἰατρός, συνεργός, ἀρωγός, ἀγωγός, φωτισμός,στηριγμός, ὁπλισμός, στολισμός,πλουτισμός, χορηγός, κάθε θεϊκῆς ἀγαθότητος στήν ζωήν σας.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ἑτοιμασία τοῦ προσφόρου μέ προζύμι καί μαγιά



τοιμασία το προσφόρου  μέ προζύμι , παραδοσιακά.


Χριστός εναι ρτος κ το ορανο καταβάς (ωάν στ ΄41 .)
χι πως τό μάννα , τόν οράνιον ρτον τόν ποον στελνε ποτέ Θεός ες τούς σραηλίτας ες τήν ρημον , τόν ποον τρωγον καί στηρίζοντο σωματικς , λλά πάλιν πέθανον , λλά Τροφή το παντός κόσμου · καί τρώγων τόν ρτον τοτον , ζήσεται αιωνίως , χει ζωήν αώνιον , καί μεταβαίνει κ το θανάτου ες τήν ζωήν . 
 Εναι ρτος πιούσιος , αώνιος , Χριστός παρατεινόμενος ες τούς αἰῶνας · καί ατό μυστήριον ρχισε , τελεσιουργήθη τήν φρικτήν βραδυά το μυστικο δείπνου  ες ατήν τήν πρώτην λειτουργίαν , καί κτοτε τελομεν ες τήν νάμνησην το Κυρίου , κατά τόν λόγον του , (Λουκ. κβ ΄19 ).
τρώγομεν τό Σμα το Υο το νθρώπου , καί πίνομεν ατο τό Αμα , καί χωμε ζωήν αώνιον , καί ατό τελομεν ες κάστην θείαν λειτουργίαν .
Διά νά τελέσωμε τήν θείαν εχαριστίαν , ποία εναι σκοπός τς θείας λειτουργίας , χρειάζεται τό πρόσφορον · πό τό πρόσφορο ερεύς ξάγει τόν μνόν  , τό τμμα κενο τό ποο γράφει πάνω  ΙΧ ΧΣ ΝΙ ΚΑ ,τό ποο ες τήν θείαν λειτουργίαν μετουσιώνεται μέ τίς εχές, καί πίκλησιν το γίου πνεύματος , καί γίνεται Σμα Χριστο · ξάγει καί τίς μερίδες τς ΠΑΝΑΓΙΑΣ , τν ταγμάτων  , καί τν ζώντων καί κεκοιμημένων . 
Διά νά γίνη τό πρόσφορον , χρειάζεται καθαρότητα ψυχς καί σώματος , πίστη , καθαρά ζωή , προσευχή , νηστεία , καί γκράτεια , φο εναι μεγάλη ελογία τιμή , μά καί εθύνη ·   πρός τήν τοιμασίαν το προσφόρου  χρος  , πρέπει να εναι καθαρός , ε δυνατόν μή χρησιμοποιετε διά λλας ργασίας , νά θυμιατίζεται, νά πάρχει εκόνα, γιασμός μεγάλος , τά δέ σκεύη καθαρά , μέ φύλαξιν καί μή χρησιμοποιούμενα διά λλην οκιακήν χρήσην ΄
τά άπαραίτητα σκεύη διά τήν παρασκευήν  εναι :  
α) μία λεκανίτσα νοξείδοτη πλαστική διά τό ζύμωμα ·
 β) να μικρότερο λλά κάπως βαθύ δοχεον διά τό προζύμι ·
γ)να μικρό δοχεον σάν τάπερ , να σφραγίζη , διά φύλαξην το προζυμιο , διά τήν πομένην τοιμασίαν ·
δ) μία καλή καθαρά ξυλίνη σφραγίδα μέ βαθειά καί καθαρά τά γράμματα · 
ε)ταψάκι , ταψάκια , λουμνίου διά τήν τοποθέτησιν τν προσφόρων · 
στ) να μικρό πινελάκι διά τό λλειμα το ταψιο ·βέβαια μπορ τό λλειμα νά τικατασταθ , μέ τό νά ζεσταθ λαφρς τό ταψάκι καί να βαλωμε γνήσιο μελισσοκέρι νάλοιώσει καί να καλύψη λην τήν βάση · 
ζ) τρες βαμβακερές πετσέτες διά τήν κάλυψιν τν προσφόρων  · ...
η) να καθαρό μάλλινο πανί , φασμα διά τό γίνωμα · 
θ) μία καθαρά πετσέτα , θήκη διά τήν μεταφορά το , τν προσφόρων ες τόν ναόν · λα ατά φυλάσσονται καλς καί  μόνον διά τήν παροσαν χρήσην ·
ι) να ψεκαστηράκι μικρό , π.χ. σάν το σιδερώματος .
πό τήν προηγουμένην μέραν ...
βγάζουμε τό προζύμι καί τοποθετεται ες μέρος κάπως ζεστό , νά ρχίσει να κινεται ...καί παίρνομε τό 1/4 τς ποσότητος λεύρου πού θα χρησιμοποιηθ , διά νά «νεπιάσωμε τό προζύμι » ·
ρίχνωμε χλιαρό νερό ες τήν λεκάνην  καί μετά τό προζύμι , νακατεύουμε καλά , μέχρι να διαλυθ · προσθέτουμε λέυρι καί νακατεύουμε , στε νά γίνεται σάν παχύρευστη κρέμα · 
προσέχωμε νά χει περιθώριο ταν φουσκώνει ζύμη νά μήν ρχνεται ξω , καί σκεπάζωμε  μέ καθαρή πετσέτα , καί τοποθετεται σέ θερμό μέρος , χι μως σέ θερμοκρασίες νω τν 50 βαθμν  , καί τό φήνωμε λην τήν νύκτα · 
τήν πομένην τό πρωΐ ,τοποθετομε ες τήν πρός ζύμωμα λεκάνη τό περισσότερο λεύρι , κρατμε λάχιστον , μήπως τό εσαγόμενο νερό εναι περισσότερο , νά μπορέσωμε νά τό φέρομε στήν σωστήν ναλογία καί περιεκτικότητα ·
Ες τήν λεκανίτσα μέ τό λεύρι , κάνωμε μίαν μικρήν λακουβίτσα , καί ρίχνωμε μέσα τό διαλυμένο προζύμι · ρίχνωμε χλιαρό νερό καί πλάσσομεν καί λίγο λάτι ψιλό , τοι ες τά 750 γραμ. λεύρου , να κουραλάκι το γλυκο λάτι ·
κάνωμε ες τήν λεκάνην τό σημεον το σταυρο , σταυρώνουμε τρίς , λέμε μέσα μας τήν εχήν , τούς χαιρετισμούς τς ΚΥΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, φο πρίν τήν ναρξη χουμε θυμιάσει λα , καί ρχίζωμε τό ζύμωμα , προσθέτοντας λίγο νερό μέ προσοχή μήν πέση περισσότερο και δυσκολέψη τήν διαδικασία · ποσότης το νερο , ξαρτται πό τήν ποιότητα το λεύρου · λλα ζητον περισσότερο , λλα λιγότερο νερό , πλάττουμε , μέχρι νά « γυαλίση » ζύμη καί  νά γίνη σάν τό μάρμαρο τό γυαλισμένο , καί ζύμη νά γίνη σκληρή , καλά μως ζυμωμένη , στε , νά βυθίζεται τό δάκτυλο καί νά μήν κολλάει · χρειαζεται περίπου 20 λεπτά ζύμωμα , καί νθυμούμεθα , τι τό πρόσφορο , δέν ζυμώνεται πως τό ψωμί ·  πρέπει νά εναι σκληρή η ζμη , νά ποτυπώνεται καλά σφραγίδα , νά μήν σβύνη κατά τό «νέβασμα » , καί νά μήν κάνει μεγάλες φουσκάλες. 
Δέν πρέπει μως νά εναι πολλά σκληρή , διότι θά σκάει τό πρόσφορο κατά τήν ψηση, καί θα γίνονται ψίχουλα κατά τό κόψιμο · κόμα δυσκολεύη πολύ τόν ερέα , κατά τήν ξαγωγή το μνο , πού εναι οράνιος ρτος , καί δέν εναι ...«μπουκιά ψωμιο ». πολλά μως μαθαίνονται καί μέ τήν έμπειρία, τοι μετά πό μερικά πρόσφορα , θά χει μείνη σχετική μπειρία ·
ταν ζυμωθ καλς , καί εναι τοιμη ζύμη , τήν φήνωμε, διά 10 περίπου λεπτά, μέσα στήν λεκάνη σκεπασμένη μέ καθαρή πετσέτα  , καί κατά τό διάστημα ατό τς ναμονς , λλείφομε τό ταψί μέ να μικρό πινέλο , μέ λάδι , λο ,   μέ γνήσιο μελισσοκέρι , τρίβοντάς το, ες τήν ζεσταμένην πιφανεια , το ταψιο · κόβουμε , φαιρομε , κρατμε  μετά να τμμα τς ζύμης , περίπου τό 1/20 , καί τό φήνωμε , νά ..νέβη να κρατήσωμε ς προζύμι ες τό ψυγεο   τοποθετντας το μετά ες ταπεράκι , καί λλείψει ψυγείου , φυλάσσεται μέσα ες λεύρι.
Μετά , παίρνωμε , καί πλάθωμε τήν ζύμη πάνω ες καθαρό μάρμαρο , λλη λεία πιφάνεια , καί τήν σχηματίζωμε κύλινδρον , τόν σηκώνομε ρθιον , πιέζοντας ες τήν μέσην  νά γίνη μικρότερος 
, στρίβωμε μία στροφή τήν ζύμην , καί πατμε τά κρα στε νά νωθον , καί τοποθετομε τήν ζύμην , δη ες τό ταψί καί πατμε μέ τήν παλάμη ,  στε νά τό καλύψη λο ·
Κάνωμε τό σημεον το Σταυρο , λαμβάνομε τήν σφραγίδα καί φέρομεν ες τό μέσον τς ζύμης  , τήν πιέζωμε ργά λλά σταθερά , νά βυθισθ ες τήν ζύμην , πιζωμε διά 2-3 δεπτερόλεπτα ,καί νασύρωμε προσεκτικά, νά μήν κολλήση σφραγίδα · προσέχωμεν κόμα,  νά μήν περεκχειλίσει ζύμη  κατά τήν πίεσην , καί καλύψη τήν σφραγιδα , διότι μετά δέν άνασύρεται .
ν κατασκευή της δέν εναι καλή καί κολλάει κατά τήν ξαγωγήν , μπορομε να λευρώσουμε λίγο τήν σφραγίδα πρίν τήν χρήσην · δέν βοηθάει καθόλου να τυπωθ δεύτερη φορά ζύμη · ν ποτύχωμε στήν τύπωση , τότε ξαναπλάθωμε τήν ζύμην .
Καλύπτωμε μέ καθαρή πετσέτα πανί , προσέχοντες μήν χει παφή τό φασμα μέ τήν ζύμη, τήν φήνωμε ες θερμό μέρος νά νέβη , περίπου 1.30-2 ρες καί τοιμάεται φορνος , περίπου στούς 180° · 
μέ μία δοντογλυφίδα  κάνωμε μερικές τρυπολες ες διάφορα μέρη το προσφόρου χωρίς νά λλοιωθον τά γραμματα καί σφραγίδες ·άν κατά τήν διάρκειαν το φουσκώματος το προσφόρου , παρατηρήσωμεν μία πιφανειακήν κροσταν , τότε ψεκάζομεν λαφρς μοιόμορφα λο τό πρόσφορο μέ λίγο νερό ·
τό ψέκασμα ατό μπορε να γίνη , μέ να ψεκαστηράκι  , δοχεο ψεκάσματος σιδερώματος · ατό βέβαια μπορε νά τύχη ταν καιρός εναι ξερός , τό θέρος.
Τό τοποθετομε , τά τοποθετομε ες τόν φορνον  , πως λέχθη ες θερμοκρασίαν  180 ° , καί ναλόγως το μεγέθους τν χρειάζονται 3/4 -1 ρα , τοι , σαράντα πέντε λεπτά , ως μία ρα ·ταν εναι τοιμα , καί βγον πό τόν φορνον , τυλίγουμε μέ καθαρή πετσέτα , μόνον διά ατήν τήν χρήση, καί πως εναι ες ναΰλον σακκουλίτσα , τήν ποίαν δένομεν · ατό γίνεται διά νά μαλακώση κόρα , καί νά μήν δυσκολέψη τόν ερέα κατά τήν ξαγωγήν το μνο , τς ΠΑΝΑΓΙΑΣ καί τν λοιπν μερίδων · ταν κρυώσει , εναι τοιμο διά τόν ναόν διά τήν τοιμασίαν τν τιμίων δώρων  , τό τυλίγωμε , τά τυλίγωμε μέ λευκή καθαρή πετσέτα , καί εναι τοιμα · καλόν θά εναι νά χει τοιμασθ καί τό μνημονοχάρτι, να καθαρό χαρτί , τό  1/4 το  Α4 , καί νά γράφονται τά νόματα τν ζώντων καί κεκοιμημένων , καί ε δυνατόν ες τήν γενικήν , π.χ.    Γρηγορίου , ωάννου , Μαρίας ..., καί μία στήλη τά νδρικά νόματα , καί λλη στήλη τά γυναικεα , καί ε δυνατόν , λλο χαρτί μοίως διά κεκοιμημένους ·
κατά τήν διάρκειαν λης ατς τς τοιμασίας , μπορε νά λέγονται προσευχές , ρχίζοντες μέ τό τρισάγιον , 
τόν Ν΄ψαλμόν , 
τό ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ, χαρε ... 
τούς χαιρετισμούς τς ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας ,
τήν εχήν ·
τό κυριότερο μως πό τά χρησιμοποιούμενα , χρησιμοποιηθησόμενα λικά εναι , ρθοδοξία μέ ρθοπραξία, καθαρά ζωή μας , μετάνοια , συναίσθησις τς μαρτωλότητος μας , καί ναξιότητος ...
οτως μπορε να κινηθομε καί παρακινηθομε διά γάπην το γαπήσαντος μς καί δόντος τήν ζωήν Ατο λύτρον ντί πολλν ....
 Σαλπίσωμεν ν σλπιγγι σμάτων · προκύψασα γάρ νωθεν Παντάνασσα Μητροπάρθενος , τας ελογίαις καταστέφει τούς εφημοντας ΕΚΕΙΝΗΝ · βασιλες καί ρχοντες συντρεχέτωσαν , καί τήν Βασιλίδα κροτείτωσαν ν μνοις , Βασιλέα τέξασαν τούς θανάτ κρατουμένους πρίν , πολσαι φιλανθρώπως εδοκήσαντα · Ποιμένες καί Διδάσκαλοι , τήν το καλο Ποιμένος ΠΕΡΑΓΝΟΝ ΜΗΤΕΡΑ , συνελθόντες εφημείσωμεν · τν λυχνίαν τήν χρυσαυγν · τήν φωτοφόρον νεφέλην · τήν τν Χερουβίμ περτέραν , τήν μψυχον τε κιβωτόν , τόν πυρίμορφον το Δεσπότου Θρόνον · τήν μανναδόχον χρυσέαν στάμνον , τήν ζωηφόρον το Λόγου πλάκαν · πάντων τν χριστιανν τό καταφύγιον , σμασιν θεηγόροις γκωμιάζοντες , οτως επομεν · Παλάτιον το Λόγου , ξίωσον τούς ταπεινούς μς τς ορανν βασιλείας· οδέν γάρ δύνατον τ μεσιτεί Σου · χαρε , πανυπέρτιμε Ναέ Κυρίου .... 
καλές πιτυχίες , καί μήν σιστάζετε , ν δέν πάρχει τό πιθυμητόν ποτέλεσμα , πό τήν πρώτην προσπάθεια · 
ΠΑΝΑΓΙΑ θά συνεργήση καί θά πιτύχετε , στήν πιμονή τς γίας ατς προσπαθείας..
μέτ εχν , καί τς ν Χριστ γαπης .








  τοιμασία προσφόρου μέ μαγιά.

    λικά :
5 οτήρια το νερο  , σκληρό λεύρι
1 κουταλιά μαγιά ξηρή
2 κούπες νερό (χλιαρό)
1 κουταλάκι το γλυκο λάτι
1 κερί
1 σφραγίδα για πρόσφορα,
μπορομε νά προσθέσωμε καί λίγες σταγόνες γιασμό.
   νάβουμε τό κεράκι , τοποθετντας σέ μικρό κηροπήγιο , λλείψει κηροπηγίου , ες ποτήρι , καί τό θυμιατό θυμιάζοντας
  Σε μισή κούπα νερό, διαλύουμε καλά τήν  μαγιά. 
Σε μία λεκάνη , μόνο διά τά πρόσφορα χρήση της ,  ρίχνουμε το λεύρι καί τό λάτι νοίγοντας μέ τό χέρι μας μία λακουβίτσα ες τό  κέντρο.κε ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά καθώς καί τό πόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε νερό λεύρι νάλογως ν ζύμη  εναι μαλακή σκληρή.
  λευρώνουμε καλά δύο ταψάκια, χωρίζουμε τη ζύμη ες δύο τμήματα, , πλάθοντάς της σέ σε 2 μπάλες και την βάζουμε μέσα ες τά  ταψάκια. 
  λευρώνουμε τήν  σφραγίδα και την πατάμε δυνατά και σταθερά πάνω από τη ζύμη. νασηκώνουμε τη μία πλευρά της να πάρει έρα και πειτα λόκληρη.
Τέλος τρυπμε με μιά δοντογλυφίδα  μερικές φορές, συνήθως 12 κύκλ τς σφραγίδας στό σχμα περιμετρικά, 
  Τυλίγουμε με καθαρό πανί τα ταψάκια καά τα φήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει  ζύμη.
  ταν εναι τοιμα, γήνωνται ες τόν φορνον ες θερμοκρασίαν περίπου 200-220 βαθμούς διά  40 περίπου λεπτά.
  κατά τήν διάρκειαν  τοῦ ἀνεβάσματος  τς ζύμης, μπορε νά προθερμανθ φορνος, νά εναι τοιμος. 
  Μετά τήν ψησιν , φαιρονται πό τάό ταψί , καί τοποθετονται σέ καθαρή , μαλακή πετσέτα. 
   προέχει βεβαίως καθαρότητα το βίου καί καρδις, μαζί μέ τήν καθαρότητα τν σκευν , καί κατά τήν διάρκειαν τς τοιμασίας προσευχόμαστε, καί μέ τήν σκέψην , τι τοιμάζονται τά πρός Σμα καί Αμα το Κυρίου , μέ τίς εχές τς μετουσιώσεως τς κκλησίας μας.
  καλή πιτυχία. 
  ελογετε ,
Χριστός νέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *